HONG HE HONG JIA QUAN - ŠKOLA ČÍNSKÉHO KUNG FU

SANDA

neboli novodobý název San Shou, znamená doslova v překladu  volnost rukou (nevázaný daným souborem technik) a jedná se o využití veškerých znalostí technik bojových umění jedince v praktickém plnokontaktním boji. Sanda je  pravidly řízený boj mezi dvěma bojovníky ve stejné váhové kategorii a je řízen rozhodčími. Zápas se odehrává na platformě "Lei Tai" (boxerský ring bez provazů), kdy soupeři jsou chráněni povinnými chrániči.  Zápas trvá 2x dvě minuty čistého času a mezi koly je 1 minutová přestávka. V roce 1997 se stalo Sanda i profesionálním sportem, kdy  bojovníci používají jen základní chrániče (rukavice, suspenzor a chránič zubů) a zápasy se odehrávají v boxerském ringu.

Rozdíl mezi Sanda a ostatními plnokontaktními (full contact) sporty, jako například  kickbox  je, že pravidla Sanda umožňují používat techniky, které jsou jinde nepovolené. Ke klasickým technikám jako jsou údery a kopy je Sanda obohacené o úchopy, hody, svrhy z platformy a páky na klouby. Tyto techniky dodávají  zápasu Sanda pestrost, náboj a přiblížení se reálnému boji. Samozřejmě tak jako jiné kontaktní zápasy i Sanda má svá pravidla, mezi které patří povolené a nepovolené techniky a místa zásahu soupeře. Pravidla jsou ve všech zemích v základech stejná, jen jsou nepatrně změněná dle možností federace země, kde se soutěž pořádá. Jako největší a nejrozšířenější je čínská federace IWUF (International Wushu Federation), která vydala pravidla, podle který se v nynější době s drobnou úpravou řídí i pravidla federace  Wu shu v České republice. Jako další zástupci jsou Kuoshu federace I.C.K.F (International chinese kuoshu federation), kterou se řídí soutěže na Taiwanu i po celém světě.

V počátcích dvacátého století Sanda nemělo žádná pravidla a proto mnohdy zápasy skončili těžkým zraněním či dokonce smrtí. První oficiální pravidla a tudíž i změny v samotném pořádání soutěží byly  v roce 1960. Tehdejší mistři založili pravidla, kterými byla zaručena bezpečnost soutěžících, a na kterých byl postaven pevný řád soutěží. Od roku 1991, kdy byl pořádán první mezinárodní světový šampionát,  je Sanda pravidelně nedílnou součástí  českých i celosvětových soutěží, jejíž účastníci vstupují na platformu porovnat své  zkušenosti s druhými.

© 2011 designed by Jan Klášterka