HONG HE HONG JIA QUAN - ŠKOLA ČÍNSKÉHO KUNG FU

Osobnosti

Mistr Lee Quan Fu

známý též jako Lee Shao Hong se narodil 3. dubna 1962 v okrese Tainan na Taiwanu. Narodil se jako velmi slabé dítě a rodiče i místní doktor si mysleli, že nepřežije. Jeho matka s ním obcházela kláštery ve snaze vyhledat pomoc, aleLee Quan Fu jeden místní mnich jí řekl, že by měl syn v mládí trénovat bojové umění, aby si posílil organismus a upevnil zdraví. Poté začal malý Lee Quan Fu nabírat na váze a vyrostl ve zdravé dítě.

     Lee Quan Fu začal oficiálně s výukou bojového umění ve svých 12 letech. Jeho učitelem se stal mistr stylu Bai He Quan (styl Bílého jeřába) Tai Zhu, který pocházel z Tang Shan v provincii He Bei v Číně a byl znám v mnoha místech na Taiwanu, kde žil.

     U tohoto mistra trénoval do ukončení střední školy. Jak sám mnohokrát uvedl, že ačkoliv volba stylu Bai He Quan pod vedením mistra Tai Zhu nebyla zrovna nejšťastnější, dala mu dobrý přehled a porozumění technikám kung fu, což mu pomohlo později při výuce stylu Hong Jia Quan. Kromě výuky Bai Hua Quan se okrajově věnoval také výuce stylů Wing Chun, Xing Yi a Bagua.

     Když bylo Lee Quan Fu 21 let vstoupil do armády na Taiwanu a po 3 měsících intenzivní výuky zápasu byl jako nejlepší vybrán a jmenován instruktorem speciálního námořního týmu, kde učil techniky Chin-na a Shuai Jiao po dobu dalších dvou let. Ve věku 24 let se stal oficiálním trenérem speciálních námořních jednotek v Čínské republice na Taiwanu. Po odchodu z armády začal trénovat styl Hong Jia Quan pod vedením mistra You Shao Nan. Pro své schopnosti tvrdě trénovat, rychle se učit a pro svou oddanost jej za svého žáka přijmul velmistr Zhan Ke Zhi a stal se spolužákem jeho dosavadního mistra You Shao Nan. V roce 1986 byl Lee Quan Fu oficiálně jmenován velmistrem Zhan Ke Zhi pokračovatelem 9. generace stylu Hong Jia Quan.

     Mistr Lee Quan Fu se zúčastnil v letech 1986, 1987 a 1988 světového šampionátu Kuoshu na Taiwanu a získal první místa ve všech soutěžních disciplínách - ručních formách, formách se zbraní a ve volném zápase a získal ocenění Quan Guan. Po 3 letech sbírání zkušeností na soutěžích si v roce 1991 otevřel vlastní školu tradičního čínského Wu Shu na jihozápadu Taiwanu v Kaohsiungu, kde působí dodnes. V roce 1995 získal Lee Quan Fu licenci rozhodčího a tentýž rok byl přizván jako hlavní rozhodčí na světový šampionát v Kuoshu.

     Dnes vyučuje mistr Lee Quan Fu nejenom při každodenním tréninku žáky ve své škole, ale vede i výuku studentů na základních, nižších i vyšších středních školách na jihu Taiwanu s cílem ovlivnit co nejvíce mladých lidí a získat popularitu bojového umění stylu Hong Jia Quan.

Velmistr Zhan Ke Zhi

Zhan Ke Zhi

     je jedním z nejuznávanějších žijících mistrů, pokračovatel 8. generace stylu Hong Jia Quan a žák generála a mistra Lin Jia Guna, který byl žákem mistra Huang Fei Honga.  Jako učitel působil v Hong Kongu a Japonsku.

     Momentálně vyučuje styl Hong Jia Quan v Taipei na Taiwanu a také vyučuje i studenty z celého světa jako např. z Francie, Německa, USA a v další zemích ...

 

Linie mistů Hong Jia Quan

        Zakladatelem stylu  HONG JIA QUAN  byl  Hong Xi Guan (洪熙官) - v kantonštině Hung Hei Gun, podle kterého také tento styl nese jméno - v překladu "pěst rodiny Hong". Podle legendy byl Hong Xi Guan žákem jednoho z pěti starších mistrů jižního kláštera Shaolin, který se jmenoval Zhi Shan Chan She (至善禪師) v kantonštině Jee Sin Sim See,  známý i jako Jee Sin. Původně byl Hong Xi Guan obchodníkem s čajem, ale poté co se pohádal s Qingskými úředníky, dostal se v nemilost. Útočiště našel právě v klášteře Shaolin, který se stal útočištěm odpůrců dynastie Qing,  kde se začal učit kung fu.  Po několika letech cvičení se stal jedním z deseti nejlepších studentů. V roce 1644 Qingská armáda vypálila klášter Shaolin a mnichy začala pronásledovat mimo jiné i proto, že bylo kung fu zakázané. Hong na svých cestách potkal Wong Wing Chuna, od kterého se naučil jemnou techniku jeřába, aby tak vyrovnal tvrdý styl tygra. Po skončení zákazu si Hong Xi Guan otevřel školu pod názvem Hung Gar Kuen (v kantonštině). Jeho styl se brzy zařadil mezi 10 nejlepších stylů provincie Guangdong. Hong Xi Guan byl také jedním z předních členů tajného anti-Qingského odboje, který se jmenoval Hong Men. Sdružení Hong Men existuje dodnes a  mistr Zhang Ke Zhi i mistr Lee Quan Fu jsou platnými členy.

     Hong Xi Guan začal učit svého syna Hong Wen Dinga (洪文定), který byl později provincii znám svou nezlomnou vůlí  a "železnou pěstí".

     Mezi nejznámější představitele stylu Hong Jia Quan patří bezesporu Huang Fei Hong (黃飛鴻)

© 2011 designed by Jan Klášterka